Ще доведе ли либерализацията на енергийния пазар до по-ниски цени?

Темата коментира проф. Атанас Тасев в студиото на "Денят ON AIR"

25.02.2020 | 21:30 Редактор: Кристина Крумова

Президентът Радев нарече недопустима цената на руския газ за България. Докъде стигнаха преговорите за нейното понижаване?

"В момента конюнктурата е благоприятна за нас. Тя благоприятства и преговорите с руската страна, които не са леки, защото цената на газа се определя от нефтения индекс и сега има идея да се направят разработки за нова формула", каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него преговорите са тежки, защото става въпрос за много пари и има шансове да се договорим. 

"Няма забавяне на темповете. Руската страна е доста тежка в преговорите, така че не може да се очаква толкова бързо да стане", смята проф. Тасев.

Той отбеляза, че не можем да се говори за цена на газа, защото тя е променлива величина. 

"По-скоро ние говорим за формула на структурата на газа. В момента двете страни моделират процеса. Всяка една от страните оценява риска и нанася корекции върху параметрите на формулата. Мисля, че до края на март ще имаме финал на тези преговори", смята той.

Според него каквато и да бъде формулата, ценовият профил на старата формула ще бъде с разлика около 20%.

"Преговорите текат доста напрегнато и са на високо академично и научно ниво", увери експертът.

По темата изграждането на "Балкански поток" Тасев заяви, че до края на годината ние вече ще можем да имаме връзката със Зайчар. 

Кога да очакваме либерализация на пазара?

"От 1 юли излизат на свободния пазар домакинства, които имат инсталирана мощност над 50 киловата и малки предприятия, които са с инсталирана мощност над 30 киловата. Не е някакво революционно отваряне на пазара", отбеляза Тасев.

Той твърди обаче, че до 2025 г. трябва всички потребители да излязат на пазара. 

"Няма държава, в която борсовата търговия и либерализацията да е протекла за по-малко от 5 до 10 години, така че ние се движим по европейски стандарти", каза експертът.

И добави, че либарализация не означава ниски цени - либерализация означава правото на избор, а когато става въпрос за избор, трябва да има критерии. 

"Електроенергията е стока и услуга, която се разпределя в реално време. Това е нов тип култура и ние всички трябва да се научим в условията на пазарна икономика да изучаваме правилата. Затова се прави бавно, за да имаме време да изучаваме правилата и да умеем да ги прилагаме", заяви проф. Тасев.

Стигна ли и до енергетиката коронавирусът?

"Икономиката на Китай силно забави своите темпове. Макар че това е епизодично явление, то оказа доста сериозно влияние върху конюнктурата", отбеляза проф. Тасев.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК