Депутат от БСП: Васил Левски е колос - не е на Радев, не е на Борисов

Паметта му не беше употребена, заяви Филип Попов

20.02.2020 | 21:40 Редактор: Тодор Петров

ГЕРБ обвини президента Румен Радев в политизиране на почитането на паметта на Васил Левски. Управляващите поискаха държавният глава да се извини за "безпрецедентния гаф" на президентската институция. Имаше ли политизиране на отбелязването на 147-годишнината от гибелта на Апостола на свободата?

"От наша страна паметта на Васил Левски не беше употребена. Левски е колос, той е недостижим. Действително имаше освирквания от страна на граждани. Президентът Радев е патрон на шествието, вървеше напред, но няма как да контролира всеки гражданин дали може да освирква или не. Дори призова на този свят ден да се запази благоприличие. Това е проблем на управляващите. Опитват се да го прехвърлят на президента. Да си зададат въпроса защо хората ги освиркват", заяви депутатът от БСП Филип Попов.

В студиото на "Денят ON AIR" той отрече освиркващите хора да са единствено симпатизанти на БСП. По думите му част от хилядите хора са искали да се снимат с президента и вицепрезидента. И снимките не са направени пред паметника, а пред президентството.

"Пред паметника на Левски президентът няма как да си прави селфита, това физически няма как да се случи. Президентът не е събрал хората, за да освиркват", настоя социалистът.

Той не споделя мнението, че Румен Радев е направил крачка встрани от институционалното говорене. Според Попов президентът казва истината и посочва проблемите, но това не означава, че е започнал институционална война.

"Левски не е на президента, не е на Борисов, той е на цяла България. Радев покани всички политици да се присъединят към шествието, а не да стоят заградени от кордони от полицаи като някаква политическа върхушка", обясни депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

Попов е на мнение, че президентът не отправя критики към БСП, защото в голяма част политиките му и тези на левицата се припокриват. ГЕРБ постоянно говорят за обединение, а действията им в декларациите са в обратна посока, отбеляза народният представител.

Машинното гласуване

Машинното гласуване не е панацея за честни избори, но е крачка в правилната посока, смята Филип Попов.

"Вече са отпуснати пари, има гласуван и действащ закон. С всеки един следващ вот гласът поевтинява, защото това е една и съща машина. Искаме държавата да е тази, която ще закупи машините, ще изработи софтуера и ще го внедри в съответния вид избори", посочи той.

БСП преди избора на нов партиен лидер

БСП в момента е в прекрасна кондиция, категорично вървим в правилната посока. Това го показват резултатите на всички избори, на които БСП бележи ръст. Безспорен фаворит е председателят Корнелия Нинова. Разцепление в БСП няма, въпреки че е подстрекавано от външни и вътрешни фактори.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК