500 хил. лв. ще струва отпадането на винетките за маршрутите около София

Според Пътната агенция сумата ще е по-висока

20.02.2020 | 18:45 Редактор: Кристина Крумова

Половин милион лева е цената на отпадането на винетките за маршрутите около София. Според Пътната агенция сумата ще е по-висока.

Споразумението между Столичната община и Пътната агенция все още не е подписано. Стана ясно и че ще трябва да бъдат отделени допълнителни 200 хиляди лева за тол такси за крайградските автобуси. 

Частична поддръжка, но без винетка - за това ще настоява общината пред Пътната агенция за 152 километра пътища около София. 

"Всички републикански пътища, които се включват в споразумението за поддръжка от АПИ, за които ги заплаща общината, са на стойност около 500 хиляди лева", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Въпреки че преговорите между община и агенцията не са приключили, от АПИ смятат, че сумата от половин милион лева няма да е достатъчна

"След като анализираме приходите и от тол, и от винетки, ще се произнесем. Според мен сумата ще бъде по-голяма от тази", заяви председателят на АПИ Георги Терзийски.

От опозицията в Столичния общински съвет настояват пътищата около столицата да са без винетна такса. Оказа се, че крайградските автобуси от 1 март ще трябва да плащат тол такса по същите тези участъци. Работи се обаче по споразумение за отпадане на тарифата за крайградския транспорт.

Споразуменията и за отпадане на винетки и на тол таксите за градския транспорт ще станат факт след решение на Министерския съвет. Освен София, отпадане на винетна такса за конкретни маршрути са поискали още общините Варна, Доспат и Кюстендил.

Вижте повече в репортажа Виктор Борисов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК