Какво печелим и какво губим след спирането на лотарийните игри?

Реакциите в обществото са разнопосочни

18.02.2020 | 18:47 Редактор: Кристина Крумова

От днес се слага край на лотарийните игри с талони. Те ще могат да бъдат само държавни. Това стана след влизането в сила на инициираните от "Обединените патриоти" и прокарани с решаващата подкрепа на ГЕРБ поправки в Закона за хазарта, които днес са обнародвани в "Държавен вестник". 

Какво казват психолозите за този феномен и какво мислят хората за отнетата им надежда за бързо забогатяване?

Да сбъднеш американската мечта в България или да дадеш и последните си пари с надеждата за бърза печалба. Български наивитет ли е това или световен социален феномен?

40% от българите редовно са си купували лотарийни билети с надеждата за бързо забогатяване. Процентът е по-голям в по-малките населени места, където хората са по-бедни и животът по-труден. 

"В социалните науки я наричаме култура на бедността или култура на гетото. Това е един възглед за света, според който нищо не зависи от теб и твоите усилия, безсмислено е да се планира бъдещото, тъй като всичко е в ръцете на съдбата и единственото, което можеш да направиш, е да извършиш този ритуал пред вездесъщия късмет", каза социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR.

До скоро в павилион в бургаския квартал "Долно Езерово" са се продавали лотарийни билетчета или както казва Живка, продавала е надежди и мечти... и печеливши е имало… 

"Tази страна отдавна отнема всичко на всеки. Интересното е, че всъщност играят билети през цялото време, а когато ги махнаха казват: добре че ги махнаха. Tова не мога да го разбера, това е някакъв парадокс абсолютен", категорична е Живка. 

Психолози казват, че колкото повече несигурността в световен мащаб се засилва, толкова повече хората започват да вярват, че съдбата може да им помогне.

"Почти денонощно сме облъчени от реклами, които ни карат да инвестираме в материалното. Като най-бързият начин за стигане до това да си купя нещо е да направа това, което съседа от съседното село е направил...", смята психотерапевтът Боряна Ангелова.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК