Скандал в НС: Знаел ли е премиерът, че е подслушван Румен Радев?

Групата на БСП влезе в спор с Цвета Караянчева

14.02.2020 | 12:48 Редактор: Ралица Братанова

Скандал в парламента между групата на БСП и председателя на Народното събрание. 

Според "червения" депутат Антон Кутев, Цвета Караянчева не допуснала на парламентарен контрол въпроса му към премиера Бойко Борисов за това дали е знаел, че е подслушван разговорът между президента Румен Радев и шефът на Военновъздушните сили генерал Цанко Стойков.

Още преди дни президентът попита Борисов дали е знаел за подслушването, защото именно Министерският съвет контролирал ДАНС. 

От БСП заявиха, че няма как това да е станало без знанието на министър-председателя. 

Цвета Краянчева поясни, че премиерът има функции на координация по отношение на дейността на ДАНС, което значи общ характер, контрол, който не предполага конкретност, администриране и въздействие по същество.

В отсъствието на премиера, от БСП поискаха Томислав Дончев да отговори на въпроса за разпространените записи. Вицепремиерът обаче не го стори.

След като главният прокурор Иван Гешев разпореди на ДАНС да извърши проверка на цялата приватизация, депутатите от "Атака" внесоха промени в Наказателния кодекс, с които искат да отпадне давността при разследването на тези сделки.

"Искаме да развържем ръцете на главния прокурор", обясни мотивите Десислав Чуколов.

От ГЕРБ пък проявиха законодателна инициатива, с която да се затегне контролът за горенето на отпадъци.

В отговор на журналистически въпрос дали питанията му към премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев са били чути президентът Румен Радев заяви лаконично, че е задал ясни и конкретни въпроси и чака отговор. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК