Иво Петров: Трябва да вървим към преструктуриране на болници

Трябва да се създаде система за ясно разписани правила за частните и държавните лечебни заведения

11.02.2020 | 21:44 Редактор: Юлия Христова

Парите за здраве, реформите в болниците и скпите лекарства...

"В национален аспект трябва да се обърне внимание на необходимостите - за броя на болниците и изразходването на общ ресурс. Трябва да вървим към преструктуриране, трябва да има критерии за това, може да има трансфер на функции без нито едно от заведенията да пострада", каза за "Денят ON AIR" националният консултант по кардиология проф. Иво Петров.

Според него неведнъж е говорено, че няма разлики между държавните и частните болници. Колкото дадено нещо струвало за частната, толкова било и за другата, тоест болничните заведения нямали конфликт помежду си.

"Прокраднаха се и потенциални съмнения за лекарствата на ниски цени, че са с изтичащ срок на годност. Въпросът може да се разгледа от много страни. Акцентът е в регулацията", посочи той за Bulgaria ON AIR.  

И подчерта, че трябва да се създаде система за ясно разписани правила за частните и държавните болници, именно защото ползват обществен ресурс.

"Общинското здравеопазване до голяма степен има и социален ефект, общината е призвана да помага. Недобрите практики трябва да се контролират на входа и на изхода, критериите са вече измислени. Този контрол трябва да се прави по сигнали и текущо, в такива експертизи участваме и самите ние", подчерта още проф. Петров.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК