На тротоара или в книжарниците - къде е мястото на книгите?

Книжарите си искат "Славейков"

11.02.2020 | 21:27 Редактор: Кристина Крумова
На тротоара или в книжарниците - къде е мястото на книгите?

Най-рано след няколко месеца ще стане ясно дали книжният пазар на площад "Славейков" в столицата ще се завърне на мястото си и в какъв вид. До средата на януари проектът за новата визия на площада беше отворен за предложения и възражения на сайта на район "Средец". Събраните данни вече се анализират в направление "Архитектура и градоустройство".

Проектът предвижда перголите, монтирани на площада след ремонта на улица "Граф Игнатиев", да бъдат покрити с растителност, а местата, на които ще бъдат изложени книгите, да бъдат общо 7, всяко от които с площ около 4 кв. м.

Книжарите, които почти 30 години развиват бизнеса си на площада, се обявяват против тази визия, тъй като местата са недостатъчни – от 60 работни места преди промените сега те са свити до 7.

10 000 души са разгледали проекта за книжния пазар на "Славейков". Част от тях са категорично против книгите да се завърнат на площада, защото по думите им, така пространството е по-красиво и може да се минава спокойно. Според други мястото е свързано с книгите и те трябва да се завърнат там.

Кметът на Район Средец Трайчо Трайков оценява проекта като положителна трансформация. Той смята, че книги трябва да се продават в книжарниците, но като традиция, станала част от облика на площада, сегашното предложение е добър вариант.

"Въпреки че има хора, които си харесват стария, ориенталски характер на площада, смятат, че това е давало своеобразен колорит, като цяло преобладават мненията, че трансформацията е положителна", уточнява Трайков.

Въпросите и забележките са свързани със зеленината върху перголите и вида на работните места.

Проектът за книжния пазар на пл. "Славейков" е одобрен от главния архитект на София Здравко Здравков, който смята, че има и други начини площадът да се оживи.

По думите на Здравков, идеята е била площадът да се изчисти от палетите и кашоните за банани.

"Изчистването на площада, изчистването на пешеходните пространства за хората е приоритет. Има 15 "чадърчета" на площада, единствената възможност за разполагане на подобно съоръжение е пред Столична библиотека, където няма активни фасади, няма витрини на магазини. За останалата част от площада – той би могъл да се оживи по друг начин – да се ползва като места за фестивали, за акции на открито, защо не коледни базари", коментира главният архитект на столицата, който е привърженик на купуването на книги от книжарниците. 

Новите поколения трябва да бъдат спасени за четенето, апелира писателят Деян Енев. В подобен кашон като визираните на площад "Славейков" преди години той откри "Калуна-каля" на Георги Божинов и я възкреси за читателите, пише БНР.

Според Енев връщането на книжните търговци на "Славейков" би било "животоспасяващ байпас" срещу "нечетенето като смразяващ феномен".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК