Моряк от Варна е приет в болница с опасения за коронавирус

Мъжът е работил като заварчик на кораб близо до Шанхай

03.02.2020 | 15:30 Редактор: Юлия Христова

Съмнение за коронавирус при моряк от Варна в Инфекциозната болница в града. Мъжът е работил като заварчик на кораб близо до Шанхай, където имало много случаи на заболели. 

Приет е във варненското лечебно заведение с повишена температура и болки в гърлото, след като е кацнал на летище Варна. 

Направени са му изследвания, като пробите са изпратени в референтната лаборатория в София. Резултатите се очакват най-рано утре. 

"Прогнозата на специалистите са, че става дума за бактериална инфекция. Надеждата им е, че съмненията за коронавирус ще бъдат отхвърлени", съобщиха от РЗИ-Варна.

На аерогарата в Бургас тази сутрин беше монтирана термокамера. В момента летището там работи на зимен режим и се изпълняват полети само от Москва и Лондон. С началото на чартърния сезон обаче, се очакват милиони туристи.

Пътниците, които кацнаха на летището в Бургас с полет от Москва не бяха сигурни дали са били проверени с  термокамера за коронавирус. От РЗИ Бургас са направили проверка на камерата и са категорични, че тя работи. Монтирана е на стената и не се вижда.  

На летище Варна  все още няма монтирана термокамера. Пациентите със съмнение за коронавирус ще се установяват още на летищата и след това ще се транспортират  до  определените от здравното министерство болници в страната със санитарен автомобил. 

В инфекциозно отделение в Бургас  вече има изолатор от три стаи, който може да приеме до 6 пациенти. При необходимост от болницата имат готовност да отделят цял етаж.  

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК