ГЕРБ: Да отпадне задължителното намаляване на присъди на малолетни

Максималното наказание да бъде увеличено на 20 години, предложиха управляващите

31.01.2020 | 13:23 Редактор: Кристина Крумова

От ГЕРБ предлагат задължителното намаляване на присъди на малолетни да отпадне. Готвените промени в Наказателния кодекс идват след тежките убийства в Сотиря и Галиче.

От ГЕРБ предлагат съдът да решава дали присъдата в подобни случаи да бъде намалена. Ако все пак се стигне до намаляване, то максималната присъда да бъде увеличена на 20, вместо 12 години. 

Идеята е да се премахне гаранцията, че извършителите ще получават малка присъда, само защото нямат навършени 18 години. 

С новите промени съдът ще решава дали дадено лице подлежи на превъзпитание. Юристи обаче припомнят: чисто теоретично непълнолетните лица не могат да бъдат окачествени като непоправими. 

Според юристи в случая – законопроектът е изготвен набързо и без реална оценка на въздействието.  

В готвените промени се предлага още завишаване на редукцията на присъдата, ако непълнолетен е извършил престъплене, за което възрастен би лежал над 10 години в затвора. В подобни случай тинейджърите вместо от 2 до 8 , ще лежат от 5 до 10 години. 

А днешният парламентарен ден започна с остър спор между БСП и ГЕРБ заради утрешния 1 февруари, когато отдаваме почит на жертвите на комунистическия режим.

Народните представители взеха решение да задължат правителството да вземе мерки за увеличаване на капитала на Българския енергиен холдинг, за да бъде оздравено дружеството ТЕЦ "Марица Изток 2".

Снимка: БГНЕС

Вижте още в репортажа на Милена Енчева

Харесайте страница ни във Facebook ТУК