България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зинаида Златанова: У нас започва установяване на румънския модел

Бившият правосъден министър коментира СРС-тата срещу президента

29.01.2020 | 10:30 Редактор: Искра Ангелова

Прокуратурата разпространи записи от телефонен разговор между президента Румен Радев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. От прессекретариата на държавния глава заявиха, че няма как да коментират съдържанието на записите, тяхната автентичност и достоверност.

"Ние не знаем много факти и тепърва те ще излизат около цялата ситуация. Имаме върховенство на правото тогава, когато законът се прилага еднакво в еднакви ситуации за всички граждани. Това е правовата държава. Ако нямаме това - няма значение, че имаме закони и институции", каза бившият вицепремиер и министър на правосъдието Зинаида Златанова в студиото на "България сутрин".

Според нея от известно време в България започва установяване на румънския модел - (хората по високите нива на политиката, хората на държавното управление да бъдат подвеждани под отговорност) и добави, че последните проучвания сочат, че той е по-популярен дори от еврото.

"Румънският модел беше налаган години наред като образец как би трябвало да изглежда една прокуратура. Той беше добре приет в Европарламента. Този модел беше подкрепен от някои политически партии в България", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Златанова допълни, че яснотата по член 103 от Конституцията е необходима, защото ще имаме нов президент, а след 7 години и нов прокурор. И за да не сме пак в ситуации на неяснота - е добре да знаем какво представляват тези текстове.

"Нека да чуем Конституционният съд какво ще каже, да не предпоставяме неговото решение", категорична е Зинаида Златанова.

Вижте целия разговор с нея във видеото 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК