Катастрофата с четирите трамвая в София - вероятно заради човешка грешка

Според инж. Иво Василев ватманката не е управлявала безопасно с оглед на ситуацията

24.01.2020 | 19:20 Редактор: Ивет Арабова

Човешка грешка е вероятната причина за тежката катастрофа с 4 трамвая, в която загина млад мъж. Ватманът на едната от мотрисите се е разсеял, заяви зам.-директорът на Столичния електротранспорт инж. Иво Василев. 

Според експертите от Института за пътна безопасност обаче районът не е добре обезопасен, а инфраструктурата там е стара. 

"Имаме данни, че не е предприела необходимите мерки за спиране на трамвая. Не го е управлявала безопасно с оглед на пътната ситуация", каза още инж. Иво Василев.

Трамваят е бил в пълна техническа изправност и наскоро е минал през основен ремонт и е бил боядисан. По думите на инж. Василев ватманката не е била предупредена, че има струпване на трамваи заради авария и не е очаквала подобно нещо. Според него обаче уведомяването на четвърти минаващ оттам трамвай не е задължително.

"Тя следва да си следи пътната обстановка. Тя от 31 години управлява трамвайни мотриси и е изпадала в такива ситуации стотици пъти", коментира инж. Василев.

В момента ватманката е в неврохирургията на болница "Света Анна". Тя е с комоцио. Веднага след като бъде изписана от нея ще бъде поискано обяснение. След фаталният инцидент възникна и въпросът дали трасето е обезопасено. На мястото на инцидента има отвор в оградата, откъдето хората често минават. 

Според експертите от Института за пътна безопасност тревожното е, че в Бюджета на общината за тази година, са отделени 3 пъти по-малко средства спрямо миналата година за трамвайна инфраструктура - от милион и половина на 500 000 лева. 

"В района на сблъсъка инфраструктурата е много стара, сигурно на 15 години", заяви Емил Марков от Института по пътна безопасност.

От Столичния електротранспорт обещаха най-късно до другата седмица отворът в оградата да бъде поправен. Разследването по случая продължава. 

Вижте повече в репортажа на Боряна Благоева!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК