Къде и с колко ще се вдигнат местните данъци?

Местните управи се надяват мерките да доведат до повече средства за инвестиции

13.01.2020 | 19:13 Редактор: Ивет Арабова

Голяма част от кметските администрации в страната вече повишиха данъци и такси. Така местните управи се надяват да увеличат средствата за инвестиции. От друга страна, се вдигат налозите за старите коли без катализатори като екомярка. 

Оказва се най-сериозен е ръстът на данъците върху недвижимите имоти. Столичният кмет Йорданка Фандъкова беше сред първите, които заговориха за повишаване на данъците. С бюджета за тази година това вече е факт: жителите на София ще плащат повече за всяка сделка с имот - 3% от стойността при 2,5% както беше досега. При новите такси по това перо в общинската хазна трябва да влязат с около 22 млн лв. повече. 

Същият процент имотен данък ще се плаща и в другите два най-големи града - Варна и Пловдив. Във Варна налогът за последно е променян преди повече от 10 години.  В Пловдив пък последно такава промяна е имало преди 7 години. Освен това пловдивчани ще плащат и по-висока такса "Смет". 

В повечето общини в област Кърджали данъците тази година ще са по-високи дори от тези в столицата. 

"Дебело подчертавам, че и петте общини, които са увеличили ставките, ще бъдат обжалвани от областна администрация. За две от тях- Момчилград и Кирково, това вече е факт, за останалите - Джебел, Крумовград и Кърджали ще се случи през другата седмица", каза областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Екпертите определят вдигането на местните данъци за много области като "очакван" начин за събиране на постъпления заради липсата на финансов ресурс на много места.В София увеличението на ставките за колите и променения данък за недвижими имоти от общината прогнозират допълнителен приход от 39 млн. лева за 2020 

Репортаж на Виолета Манчева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК