Общинарите одобриха вдигането на местните данъци в София

Очаквали се допълнителни приходи от 18 млн. лева

30.12.2019 | 14:10 Редактор: Ивет Арабова

План-сметката за догодина и данъците - това обсъждаха общинарите в София на последното си заседание за 2019 година. 

Повече от два часа продължи обсъждането на предложението за увеличение на местните данъци. "За" гласуваха 31, "против" -  двама и въздържал се беше само Борис Бонев. Той обясни, че гласувал така, защото не е ясно как ще бъдат разпределени събраните средства от увеличението на данъците, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова внесе предложение за увеличаване на данъците на автомобилите с най-ниските евростандарти. За колите с най-висока мощност - над 150 к.с, увеличението ще бъде между 20 и 50 лева. 

Фандъкова заяви, че се очакват допълнителни приходи от 18 милиона лева с това увеличение на данъците. Те ще бъдат насочени към подобряване на градския транспорт, третия лъч на метрото, както и възстановяването на паркове и градинки.

Друго предложение, което също беше прието, е налогът при сделки с недвижими имоти да бъде увеличен от 2,5% на 3%, а приходите от тези данъци ще бъдат разпределени за подобряване на инфраструктурата на кварталите в столицата.

Тази сутрин хора от два протеста посрещнаха столичните общински съветници. Тези от първия протест негодуваха срещу увеличението на данъците, а другите бяха срещу отчуждаването на имоти в столицата за 15 стотинки на метър земя. 

Данъкът за автомобилите се определя от три компонента - възрастта на колата, мощността и екологичния стандарт. С промените от следващата година най-голямо увеличение на данъците ще има за собствениците на автомобили с най-нисък евростандарт и тези с най-голяма мощност. А причината за увеличението - подобряването качеството на въздуха в София.

Според опозицията обаче няма точни разчети за това за какво ще се изхарчат постъпленията от увеличените данъци.

Столичният общински съвет прие и увеличение на данъка за придобиване на имущество от 2,5 на 3 процента.

Тази сутрин общинските съветници бяха посрещнати пред сградата на СО от два протеста. Едните негодуваха срещу увеличението на данъците на колите, а другите за отчуждаването на имотите в столицата за 15 стотинки на квадратен метър.

Репортаж на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК