Над 110 снегопочистващи машини - готови да реагират при обилни валежи

От АПИ призоваха шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия

12.01.2020 | 13:55 Редактор: Ралица Братанова
Над 110 снегопочистващи машини - готови да реагират при обилни валежи

Над 110 снегопочистващи машини са в готовност в активен режим. От сутринта започна извършването на обработки със смеси срещу заледяване, в планинските райони Панчарево и Витоша, където има повече валежи. 

Снегопочистваща техника обработва общински пътища в Пасарел, Железница, Бистрица и Плана, трасета на градския транспорт, опасни и стръмни участъци в планинските райони.  Столичен инспекторат контролира дейността по извършване на обработките.  

Извършва се и опесъчаване на пътищата в Природен парк Витоша "Драгалевци – Алеко" и "Бояна – Златни мостове". Към момента градският транспорт се движи по обичайните си маршрути. 

Екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи на терен в града и планината "Витоша".

Слаб сняг вали в областите Перник, София и по високите места в областите Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Смолян и на Твърдишки проход в област Велико Търново, което увеличава предпоставките за поледици. 

В тази връзка Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия и да не предприемат рискови изпреварвания и маневри.

Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за почистване и обработване на републиканските пътища.

За повишаване безопасността на движение е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали.

Гражданите и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ –api.bg, както и по всяко време на денонощието на телефон 0700 130 20 в АПИ.

Снимка: Благой Цицелков, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК