fallback

Архитекти предлагат трасе със софийска вода за Перник

Проблемът с водата става международен, а не балкански, посочи арх. Димитър Димитров

08.01.2020 | 09:39 Автор: Искра Ангелова

Граждански организации и архитекти излязоха с план за спасение от водната криза в Перник. Предложението им е за изграждане на водопровдна тръба от "Княжево" до Даскалово. 

По думите на един от архитектите - Димитър Димитров, само на 50 метра от "Княжево" към центъра на София преминава огромен водопровод стомана, а при чешмата в Горна Баня минава 900 милиметрова тръба с вода от витошкия водосбор, който слиза през "Бояна" и отива в Банкя, която е от 12 хиляди жители.

"Резорвоарите на Банкя са с 10-20 пъти повече вода отколкото е необходима. В Банкя имат вода за половин София, а Перник, който е 100 хил., всъщност се мъчи - това е издевателство върху гражданите на града", заяви Димитров в "България сутрин".

Според архитекта отмяната на фестивала "Сурва" означава, че проблемът с водата става международен, а не балкански.

"Самият факт, че събитието е отменено говори достатъчно", каза още той. 

Съюзът на архитектите ще се срещне с кмета на Перник и главния архитект на Перник на 15 януари от 13 ч., а тепърва покани ще получат кметът на София и главният архитект. на столицата, както и представители на ГЕРБ.

Арх. Димитров отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че София разполага с повече от 13 кубика вода в секунда.

"В София има вода, при това пречистена по всички стандарти, а в Перник, само на няколко километра от столицата - няма", допълни той.

Димитров е категоричен, че предложението им може да се реализира преди края на този месец и да не се отменя "Сурва". "С наше съдействие да се направи график за включване на Перник към водопроводната система на София", предложи архитектът.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback