Четиридневна работна седмица у нас? Приложима, но не за всички сектори!

Консултантска компания в Русе вече изпробва идеята

07.01.2020 | 19:02 Редактор: Ралица Братанова

Многото празници поставят България на челно място по брой на почивни дни през годината. Може ли обаче те да се увеличат за сметка на по-малко работни дни през седмицата? 

Последните дни се появи информация, че се предлага четиридневна работна седмица с шестчасови работни дни във Финландия. Новината се оказа фалшива, но пък поставя въпроси.

Преди половин година Bulgaria ON AIR ви срещна с екип на консултантска компания в Русе, която въвежда четиридневна работна седмица. 

С промените се запазват заплатите и бонусите на служителите като хората се заместват по график и така им се събират по три почивни дни.

Много работодатели обаче смятат, че предвид равнището на производителност у нас, намаляването на работното време би довело до намаляване на доходите. 

Експерти смятат, че интензивността на производство се повишава за сметка не на човешкия фактор, а на развитието на технологиите. И че намаляването на работното време е естествено последствие от това, че в ерата на новите технологии трудът става все по-излишен. 

Оказва се, идеята за 4-дневна работна седмица е приложима в България, но не еднакво за всички сектори на икономиката. 

Намаляването на присъственото работно време трябва да бъде свързано с увеличаване на производителността, препоръчват още експертите. 

Репортаж на Виолета Манчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК