fallback

Заплатите през 2020 г. - какво ново да очакваме?

Промяна ще има тази година и при данъчните декларации

01.01.2020 | 15:25 Автор: Юлия Христова

По-високи минимални заплати от днес. Учителските възнаграждения също нарастват. 

С 50 лева повече ще получават хората с минимална заплата. От днес тя вече е 610 лева. Според някои икономисти обаче въвеждането на все по-високо минимално възнаграждение в кризисни периоди може да доведе до повече безработица, защото работодателите ще бъдат по-малко гъвкави.

Възможна алтернатива е двустранното договаряне между работодатели и работници по сектори.   Промяна ще има тази година и при данъчните декларации, чието подаване започва от 10 януари, а крайният срок е до края на април. В началото на март пък за първи път ще бъдат достъпни предварително попълнени от работодателя декларации.

От днес нарастват и учителските заплати. Със 17 на сто повече ще получава българския учител през 2020 година. Така възнаграждението на току-що постъпил на работа преподавател ще бъде не по-малко от 1085 лева. От 1 юли пък минималната пенсия става 250 лева. Въпреки това и през 2020 година близо 1,3 млн пенсионери ще живеят под прага на бедността.

На този фон водата от днес ще бъде по-скъпа с близо 10% в почти цялата страна. Все пак през 2020 година жизненият стандарт на българина, макар и бавно, ще продължи да върви нагоре, прогнозират специалистите. Към края на годината обаче се задава криза. 

Репортаж на Стоян Тричков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback