Започват реалните дейности в борбата с водната криза в Перник

Очаква се изместване на трасето на водопровода, където има голям теч

30.12.2019 | 09:00 Редактор: Ивет Арабова
Започват реалните дейности в борбата с водната криза в Перник

Започват реалните дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник.

Това ще доведе до по-добро качество на подаваната за населението вода и ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена", предава БНР.

Очаква се да започне работата и по изместването на трасето на преминаващия през промишлената зона на Перник клон 2 от водопровода, където се губят големи количества вода. Неговото изграждане ще бъде финансирано от държавата и ще бъде извадено от проекта за водния цикъл, чиято реализация предстои, за да няма санкции от управляващия орган.

От днес главният инженер на ВиК-Стара Загора ще поеме оперативното ръководство на пернишката водоснабдителна фирма. По думите на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, това се налага заради влошеното здравословно състояние на новоназначения прокурист на местното дружество Камен Каменов.

Намерен е механизъм за осигуряването на заемни средства за оперативни разходи на водното дружество в Перник. Парите ще бъдат осигурени чрез заеми от други държавни предприятия с принципал МРРБ. По списък, подаден от ВиК, са осигурени и резервни части.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК