Близо 1 млрд. евро са влени в страната от емигранти за последните 9 месеца

Неофициално се предполага, че тази сума е двойна

24.12.2019 | 21:45 Редактор: Стефанка Митева
Близо 1 млрд. евро са влени в страната от емигранти за последните 9 месеца

До края на третото тримесечие на 2019 г. българите, работещи зад граница, са изпратили на близките си в родината 922,8 млн. евро. За сравнение, за същия период на 2018 г. сумата е била 908,6 млн. евро или със 15,9 млн. евро по-малко. Това показва справка на Investor.bg в данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ).  

Само за септември на текущата година постъпленията са 102,1 млн. евро при 100,3 млн. евро за деветия месец на 2018 г. Към момента най-силният месец от началото на 2019 г. е май, когато гастарбайтерите са изпратили близо 120 млн. евро.

Очаквано, най-малко преводи от началото на годината е имало през януари – 88,3 млн. евро. Средно на ден през септември българите зад граница са пращали тук по около 3,4 млн. евро.

Това показват официалните данни, но едва ли има човек, който да не е наясно, че парите от емигрантите, които се вливат в българската икономика са далеч повече, ако не и двойно. Защото няма как да бъдат отчетени сумите, внесени в багажниците на леки автомобили, пратени по шофьори на автобуси или просто си пътуват в пътническите чанти на хилядите хора, които преминават границата.

Освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро, по-малките суми изобщо не попадат в статистиката. Такава липсва и за преводите през Money Gram или Western Union, че дори и през някои куриерски фирми, които предлагат подобни услуги.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК