Как да не станем жертви на крадци по празниците?

Ще има повече дежурни полицаи в уязвими зони в града

20.12.2019 | 18:45 Редактор: Ивет Арабова

Освен по пътищата засилени мерки за сигурност ще има и срещу кражбите в домовете. От МВР разполагат допълнително полицаи в уязвими зони в града.

За да не станем жертва на решението си да празнуваме навън, органите на реда ще бдят на пост за зложелатели в уязивими зони от градовете. 

"Важно е  хората да бъдат по такъв начин обезпечени за домовете им, че да се снабдят със сериозни бриндирани врати, добри заключващи механизми, което със сигурност ще затрудни крадците", обясни Росен Белишки от "Криминална полиция".

От началото на годината у нас са регистрирани 5000 кражби. И макар че Мариета не е ставала жертва на взлом преди да отпътува за празниците, винаги взима превантивни мерки. 

"Не споделяме в социалните мрежи къде ще пътуваме, за колко време няма да ни има. Избягваме да държим за времето, когато ни няма, голям брой кеш в дома, заключваме", разказа тя. 

Най-често жертва на кражби стават домовете по ниските етажи на жилищните блокове, а крадците влизат през врати и прозорци. 

"Те се завъртат, стоят около блоковете, оглеждат и например - паркирана кола стои, човек влиза, излиза, пак минава. Донякъде са и характерно облечени – качулки, безйболни шапки, суитчери", каза още Белишки.

Освен по домовете, по празниците се очаква да бъдат активни и джебчиите в градския транспорт и големите търговски центрове. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и оператора Васил Миланов!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК