Президентът Радев откри паметник на капитан Петко войвода

Тържествената церемония се състоя в Борисовата градина

18.12.2019 | 17:28 Редактор: Кристина Крумова
Президентът Радев откри паметник на капитан Петко войвода

С тържествена церемония в алеята на Великите българи в Борисовата градина беше открит паметник на капитан Петко войвода, информира БНР.

Днес отбелязваме 175 години от рождението на закрилника на Родопите и Беломорието - капитан Петко войвода, припомни в словото си президентът Румен Радев:

"Много са стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история, но капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност".

Костадинка Димитрова - потомка на тракийски бежанци от село Булгаркьой в Одринска Тракия, сподели, че за тях капитан Петко войвода е:

"Един образ на всеотдаен човек към народа. Той живее сякаш в кръвта на всички тракийци, но не само на тях. На всички българи".

Друга потомка на тракийски бежанци - Божана Богданова, председател на Тракийско сдружение "Национална инициатива за връщане към корените", допълни:

"Носим пръст от родната къща на капитан Петко войвода - село Есими, Доган Хисар, и от неговия гроб, който се намира във Варна. Разпръснахме я тук, за да може и тук - в София, той да гледа и почива в мир".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК