България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Автобусните превозвачи излизат на предупредителна стачка

Фирмите са недоволни от въвеждането на тол системата

13.12.2019 | 07:28 Редактор: Кристина Крумова

Предупредителна стачка на автобусните превозвачи. Протестът ще се изразява в поставяне на плакати на автобусите. Фирмите са недоволни от въвеждането на тол системата, в която попадат и те, въпреки че трябваше да бъдат изключени от нея. 

Държавата предлага цена между 4-7 стотинки за автобуси и тежкотоварни автомобили, която според автобусните превозвачи е в пъти по-висока от винетката, която сега плащат. 


"Основният ни проблем е нерегламентирания превоз на пътници. Липсата и достъпа до европейско субсидиране също е част от проблемите", заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи в ефира на "Булгария сутрин".

Тя каза, че след среща с министър-председателя Борисов още през февруари са били поети конкретни ангажименти, които обаче още не са изпълнени.

"Около 30 млн. загуби търпим годишно по вътрешноградските превози и междуселищните превози", отбеляза Милтенова.

Според нея тол системата е последната брънка от веригата заради са обявили протест.

Няма опасност хората да останат без транспорт по празниците. Заради това превозвачите са избрали именно датата 13 януари.

"Не сме отстъпили от исканията си досега. Оттук нататък не бихме приели само обещания, искаме реални действия", беше категорична Милтенова.

Ако до месец от страна на управляващите няма ясни ангажименти за решаването на проблемите на превозвачите, на 13 януари ще има ефективна стачка със спиране на линии и протестни шествия.

Вижте повече във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК