Синдикатите и работодателите не се договориха за заплатите

Остава неясно дали минималната работна заплата ще стане 610 лв. от 1 януари 2020 г.

12.12.2019 | 13:00 Редактор: Стефанка Митева

Синдикатите и работодателите не успяха да се договорят на срещата на Националния съвет за тристранното сътрудничество. Днес те се събраха, за да обсъдят размера на минималната работна заплата. Заседанието бе първо и за новия социален министър Деница Сачева, а работодателите го бойкотираха заради плащането на първите три дни от болничните.

КНСБ и КТ "Подкрепа" подкрепиха увеличението на минималната заплата от 560 на 610 лева от догодина. Единствената, участваща в заседанието работодателска организация - Съюзът за стопанска инициатива - се обяви против. Асоциацията на организациите на българските работодатели обяви, че работодателите няма да участват в заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество до внасянето и обсъждането на нови предложения за ограничаване на злоупотребите с болничните. 

"Това е принципна позиция на работодателите, които многократно са заявявали, че не подкрепят административното увеличаване на минималната заплата", заяви Марияна Николова.

"Нашите очаквания са както за по-ускорен ръст на минималната заплата, така и на средната от порядъка на 12-15%", каза Любен Томев от КНСБ.

Проектът предвижда минималното възнаграждение за час да стане 3,66 лв. при продължителност на работното време 8 часа, 5 дни в седмицата. Увеличението, което предлага правителството е с 8,9%. 

"Считаме, че това отговаря на устойчивия ръст на икономиката и на условията на високо търсене на труд и повишаването на доходите", обясни социалният министър Деница Сачева.

Увеличената минимална заплата се очаква да засегне около половин милион българи. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов!

​​​​​​Харесайте страницата ни във Facebook ТУК