Все още прашна пелена над София! ГЕРБ внасят закон срещу горенето на отпадъци

Утре мъглата ще се задържи, мръсният въздух отново ще бъде в ниските слоеве

09.12.2019 | 18:30 Редактор: Ивет Арабова

И днес опасно мръсен въздух в София. Почти всички станции отчетоха завишение на фините прахови частици в пъти над нормата. 

На 1345 метра надморска височина ясно се вижда мъгливата и прашна пелена над столицата. Владимир избягал от София заради мръсния въздух. 

"Имах планове да свърша някои неща в София, но сутринта, като видях какво е положението навън, взех дъщеря ми и директно в планината, за да се спасим от мръсния въздух", сподели Владимир Странски пред репортер на Bulgaria ON AIR.

От Столичната община признаха – замърсяване има, но и днес не беше пуснат зелен билет, затова пък са предвидени законодателни промени. 

"Утре ще бъдат внесени предложенията, това означава, че горенето на отпадъците ще бъде престъпление, защото то е престъпление спрямо живота и здравето на хората", заяви Фандъкова.

От алтернативната частна система за следене качеството на въздуха AIRBG.info също засякоха превишения. И отговориха на упреците на общината, че станциите им не измерват точно. 

"Не е въпросът в точните резултати, въпросът е в тенденцията, показва се истината, че наистина в момента въздухът в столицата е замърсен", каза доброволецът в AIRBG.info Петър Киров.

Независимият общински съветник Борис Бонев, пък отговори на твърдението на екоминистъра Нено Димов, че въздухът в Париж бил по-мръсен от този в София. 

В голяма част от станциите на Министерството на околната среда и водите се отчитат превишени нива на ФПЧ.  Oт общината са съставили 20 акта за нерегламентирано горене на отпадъци, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Във вторник мъглата ще се задържи, което означава, че мръсният въздух отново ще бъде в ниските слоеве.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов!

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК