Няма да вдигат парите за майчинство и догодина

Всяка година във фонд ще се отделят 70 млн. лв. за строеж на детски градини

05.12.2019 | 19:03 Редактор: Ивет Арабова

Окончателно - парите за майчинството остават непроменени и догодина. Така първата година след раждането майките ще продължат да получават средства в размер на 90% от сумата, на която са осигурявани. А от първата до втората година на детето – по 380 лв. на месец. Това поради сериозно недоволство сред майките. 

Боряна Върбанова е майка на момченце на две години и половина. Нейното майчинство вече е изтекло. Тя обаче не е спирала да работи и по време на него, благодарение на гъвкавото си работно време. 

"Много малко семейства могат да си позволят лукса жената да не работи цели две години и да се справят финансово с всички месечни отговорности. Съответно при мен имаше тази възможност да съм гъвкава, от време на време да се връщам и да съобразявам всичко със семейния план", разказва Боряна.

Според новия социален министър Деница Сачева майките трябва да имат преспектива, за да се върнат по-скоро на работа и да не зависят от социалните плащания. 

"Новата министърка Сачева повтаря тази теза, разпространената, която вече си отива, тоест майките хайде да ги пуснем да правят кариера, защото имаме нужда от квалифицирани хора. Малко трябваше да се обмисли по-задълбочено. Засега нашият подход е този", коментира бившият финансов министър Христина Вучева.

Проблем за младите работещи майки е и откриването на място в детска градина. Така те трябва да избират между частните градини, детегледачките или да си останат вкъщи.  Правителството има цялостна програма за подкрепа на младите семейства, като се дават пари и за откриване на нови детски градини. Всяка година във фонд ще бъдат заделяни 70 млн. лв. за строеж на детски градини. От тях 22 млн. лв. плюс още други 10 млн. лв. допълнително ще има за покриване от държавата на такси за детски градини за социално слаби семейства. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК