България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как се живее с 380 лева майчинство и 250 лева пенсия?

Коментар на Иван Нейков и проф. Христина Вучева

05.12.2019 | 09:27 Редактор: Кристина Крумова

"Изведнъж се намериха 5 млн. лева за увеличение на заплатите на социалните работници, което означава, че има резерви и за втората година майчинство. Винаги в един бюджет има резерв, въпросът е какви са приоритетите", заяви в "България сутрин" Иван Нейков - директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър .

Според Бюджет 2020 майчинството за втората година остава непроменено - 380 лв., а минималната пенсия се увеличава на 250 лв. Бившият министър на финансите - проф. Христина Вучева, посочи за Bulgaria ON AIR, че положението в социалната сфера зависи повече от министъра на финансите, а не от министъра на труда и социалната политика. 

"Винаги би трябвало в тази сфера да се проявява много по-задълбочен подход, отколкто ние го правим от години", допълни тя.

"Наистина отношенията между двамата министри са много тънък лед. Добрият резултат е, когато и двамата са недоволни - тогава е достигнат добър баланс", заяви от своя страна Иван Нейков.

Според него Бюджет 2020 има една особеност, която липсва в предишните бюджети. Била създадена среда на свръхочаквания към него. Това е причината да има много недоволни.

Двамата гости в студиото смятат, че приоритетното връщане на работа на майките е изоставане от световните тенденции и практики. Проф. Вучева каза, че пак се движим след събитията в Европа. 

"Трябваше да се обмисли по-задълбочено. Въпросът е на подход, виждане и концепция", заяви тя.

На въпрос имало ли е възможност да се отделят повече пари от бюджета за втората година майчинство, Иван Нейков беше категоричен, че е имало такава.

"Когато трябва да се направи нещо в чисто практически аспект, нашите политици не използват експертите, с които разполагат", отбеляза проф. Вучева.

"Досега няма случай на проучване ефекта от бюджета", допълни Нейков.

Относно увеличението на пенсиите Иван Нейков каза, че то е тотална грешка. 

"На хората трябва да се помага, но през системата за социално подпомагане", подчерта той. 

А проф. Вучева добави, че трябва да се обръща повече внимание на принципите, особено на законите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК