Минималната пенсия скара депутатите, заседанието за ДОО беше прекратено

БСП и "Атака" поискаха гласуването на размера и да бъде поименно

03.12.2019 | 21:07 Редактор: Василена Василева

Със скандал за пенсиите приключи извънредното заседание на парламента. На него трябваше да бъде гласуван на второ четене пълния бюджет на Държавното обществено осигуряване. По време на дебатите "Воля", БСП и "Атака" се обединиха около предложението минималната пенсия да бъде 300 лева, а не 250 лева, каквото е това на управляващите. 

А напрежението се покачи допълнително, когато социалистите и депутатите от "Атака" поискаха гласуването на размера и да бъде поименно. Стана ясно обаче че това не може да се случи, тъй като процедурата по гласуване вече е започнала. 

Разгневени народните представители от БСП обградиха парламентарната трибуна, а тези от "Атака" ги последваха. В крайна сметка гласуването беше спряно, а заседанието - прекратено.

А по-рано днес депутатите приеха окончателно бюджета на здравната каса. Те решиха догодина тя да разполага с 4 млрд. и 700 хил. лв. Парите за болнична помощ ще са 2 млрд. и 800 млн. лева, за лекарства са предвидени милиард и 200 млн. лева. 

Това е трето поред увеличение на парите за Касата за последните 3 години.  През 2017 и през 2018 година бяха дадени отново допълнително общо около 1 млрд. лева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК