Сбогом, Ламбо! България се прощава с легендата Стефан Данаилов

Хиляди се преклониха пред великия артист и човек

02.12.2019 | 12:45 Редактор: Василена Василева

България се прекланя за последно пред легендата на българското кино и театър Стефан Данаилов. Поклонението започна в 11.00 часа. В сградата на Народния театър "Иван Вазов" достолепният актьор бе положен в затворен ковчег от махагон.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова първа се прости с Ламбо. А всички от левицата влязоха в залата с червени рози. След нея последно сбогом с актьора си взе бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Премиерът Бойко Борисов положи венец с бели цветя, а столичният кмет Йорданка Фандъкова - с червени рози.

За да си вземат последно сбогом с Мастъра на поклонението дойдоха също държавният глава Румен Радев и президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов.

Привърженици на Стефан Данаилов с цветя се подредиха до фонтаните пред театъра. А с минута мълчание в негова памет започна днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет.

Съболезнования приемаха доведеният му син Росен Цанков, племенницата му Росица Обрешкова, любимите му внуци - деца на Росен Цанков.

"Любовта на хората към Стефан Данаилов е голямо признание. С него винаги сме си имали закачки. А когато пораснах той ми каза "никога не сядай на една маса, на която не можеш да платиш цялата сметка. Тези думи ще помня цял живот", сподели пред Bulgaria ON AIR доведеният син на Ламбо Росен Цанков. 

Изложбата "Непознатият познат Стефан Данаилов" пред Народния театър ни припомня някои от емблематчините превъплъщения на любимия актьор. 

Мастъра оставя след себе си над 150 роли на театралната сцена, на малкия и големия екран, както и ключова роля в политиката – като депутат в няколко Народни събрания и министър на културата от 2005 г. до 2009 г. Носител е на десетки престижни награди, сред които и най-високото отличие на държавата – Орден "Стара планина".

Стефан Данаилов си отиде на 27 ноември, дни преди да навърши 77 години. В началото на ноември той беше приет по спешност във ВМА и поставен в медикаментозна кома, но не успя да спечели битката за живот.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК