Какво време да очакваме през декември?

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 11° и минус 6°

01.12.2019 | 09:00 Редактор: Ралица Братанова
Какво време да очакваме през декември?

Месец декември ще започне с температури близки до обичайните, съобщиха от НИМХ.

Тази година през декември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1˚, в Горнотракийската низина – 2-3˚, по Черноморието и в най-южните райони – около 4˚, в планините — от минус 8 до минус 3°. 

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 11° и минус 6°, а най-високите – между 10° и 15°, пише "Дарик".

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони – между 70 и 120 л/кв.м. Астрономическата зима започва на 22 декември в 6 часа и 19 минути.

След застудяването в края на ноември, декември ще започне с температури близки до обичайните. В началото на месеца ще е без валежи, а дневните температури ще се повишат. 

В периода 3-6 декември се очакват валежи и застудяване, при което валежите на места в Северна и по високите полета на Западна България ще се примесват и ще преминават в сняг, но заради голямата динамика на атмосферата и редуващите се чести колебания на температурите, снежна покривка няма да се задържа. 

В края на десетдневието отново предстоят валежи, предимно от дъжд.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК