Прокуратурата разследва замърсяването на яз. "Пчелина" и р. Струма

Образувано е досъдебно производство след сигнал за наличие на тежки метали във водите им

26.11.2019 | 18:43 Редактор: Василена Василева

Прокуратурата разследва замърсяването на яз. "Пчелина" и р. Струма. Досъдебното производство е образувано след подаден сигнал за наличие на тежки метали във водите им. Два месеца след като тонове мъртва риба изплува от язовира се оказа, че резултатите от анализите на Изпълнителната агенция по околната среда и водите и проверката на доброволци се разминават драстично.

В началото на септември от Централната рибоопазваща организация в Перник са взели проби от р. Струма и яз. "Пчелина", които са изпратили в независими лаборатории у нас и във Финладния. Те са от устието на реката, там, където се влива във водоема. 

Инспекторите от своя страна не са установили замърсяване с тежки метали. Според техните резултати във водите на яз. "Пчелина" и р. "Струма" има превишени стойности на амониев азот, общ азот и общ фосфор. 

Анализът на екоинспекцията показва, че разтвореният кислород в реката е близо два пъти под прага на нормалното екологично състояние.

От РИОСВ-Перник казаха, че не могат да коментират резултати от проби, за които не знаят по каква методология са правени. 

Заради разминаванията в резултатите от Централната рибоопазваща организация миналия месец протестираха пред сградата на РИОСВ-Перник. След протеста те са написали писма до всички отговорни институции в това число МОСВ, до Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" – Благоевград и до РИОСВ – Перник. Все още обаче не са получили отговор.

От РИОСВ-Перник пък твърдят, че от началото на годината вече са наложили санкции на 7 предприятия в размер на 10 000 лв. Вече са готови и с мерки за подобряването на качеството на водата, като част от тях включват и нарочни проверки на предприятията в града и почистване на коритото на реката. 

Репортаж на Боряна Благоева.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК