У нас стартира кампания срещу домашното насилие

Протест в София под надслов "Докато има насилие, борбата продължава"

25.11.2019 | 14:20 Редактор: Тодор Петров

Отбелязваме Mеждународния ден за борба срещу насилието над жени. С протест в София се акцентира върху необходимостта от промени в закона. Шествието под надслов "Докато има насилие, борбата продължава" тръгва от площад "Независимост". 

Сред исканията са осигуряване на защита и подкрепа на жените, преживели насилие, както и откриване на повече кризисни центрове за жертвите на домашно насилие. 

В Главна дирекция "Национална полиция" и от Прокуратурата стартират кампания за превенция срещу домашното насилие. Целта е повече граждани да бъдат информирани за важността да се сигнализира при случаи на домашно насилие. Кампанията ще бъде проведена на територията на цялата страна.

23 хил. са сигналите за домашно насилие, подадени на телефон 112 от началото на годината.

"Седем пъти едно пострадало лице казва "Аз ще отида и ще подам сигнал", преди въобще да потърси такава. Има случаи, в които полицейски служители са били наказвани за това, че не са изпълнили в пълен обем своите задължения, когато са реагирали на такива сигнали", обясниха от ГД "Национална полиция".

По света шествията в знак на протест срещу насилието над жени започнаха още вчера. Десетки хиляди излязоха в Белгия, Франция и Еквадор.
 
Харесайте страница ни във Facebook ТУК