Колко вреден е азотният диоксид и какви болести може да причини?

От AirBG.Info отчетоха опасно замърсяване на въздуха в София

18.11.2019 | 19:17 Редактор: Ралица Братанова

Опасно замърсяване на въздуха в София с азотен диоксид. Това установиха измерванията на мрежата от доброволци AirBG.Info. От Изпълнителната агенция по околна среда опровергаха данните.

Два пъти над нормата е нивото на азотен диоксид в София според данните на AirBG INFO. При допустима средна годишна концентрация от 40 мкг/куб. м. за месец октомври в центъра на София са отчетени средни нива от 70-80 мкг/куб.м. 

Държавата е на друго мнение. Според Изпълнителната агенция по околна среда превишение няма. 

"Имаме само епизодични случаи на превишаване на азотен диоксид, така че той не е проблем за замърсяването в цялата страна включително и за София", коментира директорът на "Мониторинг и оценка на околната среда" Валери Серафимов.

"Азотният двуокис е газ, той прониква освен в дихателните пътища и в кръвоносната система и от там води до подобни промени и в кръвонсните съдове, с което се увеличава вероятността за сърдечно-съдови инциденти и всички други съдови заболявания", обясни пулмологът Александър Симидчиев.

Азотният диоксид е причина още за белодробна болест, астма и бронхит.  Да избегнем вредите от азотния оксид оказва се е невъзможно. 

"Краткосрочни хватки няма, това, което можем да направим, е да искаме политика в областта, не политика, а политики, които да ограничават възможността да се генерират такива вредни газове", смята Симидчиев.

Държавната агенция и неправителствената организация мерят с различни уреди - изпълнителната агенция има шест станции, а от AirBG.Info поставят 30 дифузионни тръби на ключови места в града. 

"Слагаме ги веднъж в месеца на 30 места в София, зад пътни знаци, на дървета, на места където има по-голямо струпване на хора", обясни Стефан Димитров от AirBG.Info.

Фактите са красноречиви, колкото по-голям е трафикът, толкова по-високи са и стойностите на азот във въздуха, който дишаме. 

Най-голямо замърсяване в София от AirBG.Info отчитат в района на Орлов мост, където държавата няма измервателен уред. 

Репортаж на Благой Цицелков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК