България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Търсенето на изчезналата в Рила туристка е преустановено

Условията не са позволили ползване на хеликоптера

13.11.2019 | 09:22 Редактор: Кристина Крумова

Жена на 64-годишна възраст е предприела сама преход в Рила. От следобедните часове в неделя близките ѝ са загубили контакт с нея. 

Близо 10 часа са продължили издирвателните действия вчера. 25 спасители и две спасителни кучета са обходили целия Мальовишки дял. Те са търсили при изключително сурови условия – между 80 и 100 км в час са ветровете в Рила. 

От авиобаза Крумово са осигурили хеликоптер, но заради рязкото влошаване на времето, той не е успял да излети. В издирването са се включили и доброволци от Пловдив и София. 

Днес спасителният щаб се събира отново, за да реши как ще се процедира. Очаква се обаче времето в Рила да продължи да се влошава. 

"Последната информация от очедивци е, че жената е тръгнала в посока Рилския манастир през "Белия улей", което е доста сриозно място за преход в планината за неподговен турист", каза директорът на ПСС Емил Нешев. 

В момента търсенето е преустановено поради лошите метеорологични условия. В първите дни, в които вятърът стихне, ще бъдат направени опити да се огледа района около Рилския манастир, каза Нешев пред Bulgaria ON AIR.

Единственият шанс за оцеляване е жената да е успяла да слезе в ниската част на планината през първия ден.

Емил Нешев коментира, че основните причини за инциденти в планината са две - подценяване на условията и надценяване на собствените възможности.

Екипировката, особено през зимата, оказва огромно влияние. Освен това не се препоръчва човек да излиза в планината сам.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК