Разследват три версии по случая с починалия матрос във Варна

С него в барокамерата били още трима, те са в добро състояние

07.11.2019 | 17:54 Редактор: Ивет Арабова

Здравословен проблем е най-вероятната причина за смъртта на матроса във варненската Военномедицинска болница. Военно-окръжната прокуратура в Сливен работи по три версии за смъртта на младшия водолаз. 36-годишният Спас Пенчев почина вчера на процедура по време на годишни медицински прегледи, на които е имало и симулация на водолазни спускания. Причините ще бъдат окончателно изяснени и потвърдени след приключването на досъдебното производство.

Румяна Боева има дългогодишен опит като водолаз - от десет години е инструктор. Влизала е в барокамерата преди десетилетие. Казва, че е важна, защото е единствената система, която осигурява абсолютна сигурност на водолаза. Тя смята, че по принцип инцидентите стават извън барокамерата. Не смята, че възрастта на устройството може да е проблем. 

"Това е все едно автомобил преминал технически преглед. Аз нямам идея точно как се поддържат, но няма значение дали е нова или стара. Те са работещи или неработещи", обясни Румяна Боева пред репортер на Bulgaria ON AIR.

В барокамерата заедно с матрос Спас Пенчев са се намирали четирима души. Останалите трима матроси са в добро състояние. Именно те са сигнализирали за проблем. Присъстващият наблюдаващ лекар незабавно е оказал помощ на военнослужещия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по темата!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК