Радев: Недопустим процент недействителни бюлетини!

Президентът призовава гражданите да гласуват

03.11.2019 | 10:48 Редактор: Стефанка Митева

Президентът Румен Радев упражни правото си на глас. Той гласува в район "Слатина" в София, в професионалната гимназия по транспорт.

"Гласувах за прозрачното и ефективно управление на София и нейното бъдеще като модерна и зелена европейска столица", коментира Радев.

Президентът призова гражданите да се включат и да гласуват масово на изборите, за да не допуснат купеният и корпоративният вот да определят тяхното бъдеще. 

"Огромният брой недействителни бюлетини на първи тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес", заяви Радев. 

Въвеждането на машинното гласуване може да реши огромния брой на недействителни бюлетини. Според президента това са недопустими проценти. 

"Протестният вот се изразява по друг начин. Много е важно да има доверие в изборния процес. Много от хората не отиват да гласуват, защото нямат доверието, че техният вот ще бъде отчетен коректно", допълни той.

Радев коментира и създалото се напрежение след коментар на френския президент Еманюел Макрон за крайнодясно списание. 

"Няма български емигранти. Нека да е ясно, че България, за разлика от други страни, е членка на Европейския съюз и българските граждани  са граждани на Обединена Европа. Свободата на движение е тяхно право", заяви президентът. 

Според него външната политика е сложна и деликатна материя и не трябва да бъде използвана за евтин вътрешнополитически пиар.

Снимка архив: Димитър Кьосемарлиев (Вulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК