България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Окончателно: Балотаж ще има в София, Русе, Пловдив и Варна

В столицата Фандъкова ще се изправи срещу Манолова

29.10.2019 | 07:21 Редактор: Ралица Братанова

До 20:00 часa днес Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от местните избори. Със сигурност балотаж ще има в София, Русе, Пловдив и Варна. 

"Към момента са постъпили 184 общински избирателни комисии в ЦИК, за да предадат своите протоколи. До края на днешния ден ОИК трябва да са отчели резултатите си навсякъде. Трябва днес да приключи този процес, за да можем да вървим към балотажа", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев в "България сутрин".

Данните към 23:00 часа снощи при обработени 97.68% протоколи за София показват 36.42% за Йорданка Фандъкова срещу 27.73% за Мая Манолова.

В Пловдив при обработени 100% от протоколите Здравко Димитров от ГЕРБ събира 36.14%, а Славчо Атанасов от НФСБ (ВМРО) - 16.15%. 

  Около 1000 гласа не достигнаха на досегашния кмет Иван Портних от Варна, за да премине бариерата от 50+1 процента. 

Сега ще се наложи кандидата на ГЕРБ да влезе в битка с бившия образователен министър на БСП - Анелия Клисарова. 

Отново малка разлика и недостиг на 1000 гласа доведе до балотаж в Силистра - Юлиян Найденов от ГЕРБ срещу Момчил Неков от БСП, известен с прозвището си 15/15. 

Заради няколко пункта под необходимите 50+1 процента излизат на балотаж и кандидатите в Сливен - битката отново е между син и червен кандидат - Стефан Радев от ГЕРБ и Кольо Минев от БСП.

Така е и в Търговище, където няколко гласа не достигнаха на досегашния кмет да бъде избран за следващ мандат. Там Дарин Димитров от ГЕРБ влиза в битка с Хамди Илязов от ДПС.

Избирателната активност на тези местни избори е близка до тази  от 2015 година, като е по-ниска с 2 пункта. Според ЦИК изборите минали без големи нарушения.

Пред Bulgaria ON AIR говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че българинът все повече използва правото си на преференциално гласуване и като става дума за общински съветници, се забелязва избор на конкретна личност.

С избран кмет могат да се похвалят от Бургас - с убедителната победа на Димитър Николов, също така от Велико Търново, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Стара Загора и Хасково. 

Вижте още във видеото!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК