В 2/3 от областните градове кмет ще се избира на балотаж

Противно на първоначалните данни Варна също е един от тях

28.10.2019 | 19:59 Редактор: Ралица Братанова
В 2/3 от областните градове кмет ще се избира на балотаж

Оспорвана се очертава да е битката в голяма част от областните гласове в страната на балотажа тази неделя. 

На втори тур нов кмет ще избират в 2/3 от областните градове. Сред тях са Благоевград, Видин, Добрич, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Разград, Сливен, Шумен и Ямбол. 

Към тези градове ще трябва да добавим и Варна. Причината е, че след като вчера екзит половете сочеха, че нов кмет може да има още на първи тур, сега според Централната избирателна комисия кандидатът на ГЕРБ Иван Портних се очертава, че ще отиде на балотаж със събрани 49.31% от гласовете при 94 на сто от обработените протоколи. 

По-интересното е, че разликата между кандидата все още не е 100% сигурно срещу кого ще се изправи той, тъй като издигнатият от партия "Възраждане" Костадин Костадинов и кандидатът на БСП Анелия Клисарова са с много малка разлика помежду си. 

В Търговище при обработени 100% от протоколите е възможно сили на балотаж да мерят Дарин Димитров от ГЕРБ с 48.43% срещу Хамди Илиязов от Движение за права и свободи – ДПС с 37.36%. 

Втори тур ще има и в Силистра, след като кандидатът на ГЕРБ е получил малко по-малко от половината гласове - 48.51%. Любопитното е, че негов опонент е Момчил Неков от местна коалиция БСП за България. 

Неков стана евродепутат от левицата в предишния мандат благодарение на така наречения феномен 15/15 - тогава номерът на БСП съвпадна с номера му в листата и той измести тогавашния лидер и водач Сергей Станишев с преференция. 

Обрат в резултатите от вота в Пловдив. Още от първите резултатите там стана ясно, че балотаж ще има. Противно на първоначалните прогнози, според които втора оставаше Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив", един срещу друг ще се изправят Здравко Димитров, издигнат ГЕРБ, и Славчо Атанасов от НФСБ - ВМРО.

Оспорвана битка се очертава и в столицата. Следващата неделя една срещу друга ще се изправят настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова и бившият омбудсман Мая Манолова. При първия тур те завършват с около 10% разлика в полза на Фандъкова. 

Решаваща ще е тази неделя и в Русе, където кандидатът на БСП Пенчо Милков води пред опонента си от ГЕРБ Диана Иванова, при сто процента обработени протоколи. Изглежда двамата ще се изправят отново един срещу друг и тази неделя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК