Ще успее ли на втория тур Манолова да обере наказателния вот?

Коментар от политолозите Цветанка Андреева и Румяна Коларова

27.10.2019 | 21:15 Редактор: Ралица Братанова

Съдбата на София и Пловдив ще се решава на балотаж, а Бургас и Варна са избрали кметовете си още на първия тур. Това сочат данните от Exit Poll на "Gallup International" към 20:00 часа.

В София Йорданка Фандъкова побеждава на първия тур с 34,6% от гласовете, а след нея се нарежда независимият кандидат Мая Манолова с 24,6%.

"Тази разлика не беше посочена от нито една социологическа агенция. Надявам се от един момент нататък социологическите агенции да спрат да се предлагат услужливо като предизборна агитация. Професионалната етика и стандарти, към които трябва да се придържат социолозите, е много важно да са на висота", коментира политологът Румяна Коларова в студиото на Bulgaria ON AIR "Голямото наместване".

Според политолога Цветанка Андреева, предизвикателството пред Мая Манолова е дали ще успее на втория тур да обере наказателния вот срещу Йорданка Фандъкова. 

"Фандъкова вече е загубила част от подкрепата си и ГЕРБ не са с безапелационна победа", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Коларова фактът, че има балотаж не означава, че няма водещ кандидат.  

След Фандъкова и Манолова се нареждат Борислав Игнатов с 14,8% и Борис Бонев с 13,7%.

Коларова изтъкна, че не вижда как електоратите на Борис Бонев и Борислав Игнатов биха могли да се обединят. 

Ангел Джамбазки от ВМРО е пети в подредбата с 4,1%, а лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се закани мъж да управлява София, събира едва 1,6%.

"Джамбазки заложи на много агресивни и не съвсем европейски тези и послания. Видимият конфликт между коалиционните партньори очевидно не помага на никой от тях", смята Коларова.

Според Цветанка Аднреева другият казус пред малките и големите партньори е Столичният общински съвет и дали ГЕРБ и ВМРО ще могат да сформират мнозинство. 

Коларова коментира и шансовете на БСП. По думите ѝ в много от областните градове общинските им съветници са 3-4 пъти по-малко от тези на ГЕРБ и дори и сега да са ги увеличили, това не е победа за тях.

"Това, което БСП дадоха като заявка на тези избори, е как да се покажат като алтернатива на управлението. Очевидно не са", коментира Андреева.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК