Бургас няма да сменя кмета, убедителна победа за Димитър Николов

Иван Портних с голям шанс за победа във Варна, в Пловдив ще има балотаж

27.10.2019 | 20:01 Редактор: Тодор Петров
Бургас няма да сменя кмета, убедителна победа за Димитър Николов

Димитър Николов печели категорично изборите в Бургас още на първи тур и остава кмет на града, а Иван Портних е с голям шанс да направи същото във Варна, сочат данните от Exit Poll на "Gallup International" към 19 часа.

В Пловдив пък със сигурност ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ Здравко Димитров и един измежду Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" и Славчо Атанасов от НФСБ и ВМРО.

Димитър Николов печели 64,5% от гласовете на бургазлии, следван от Николай Тишев от БСП с 10,5% и Живко Табаков от Движение "България на гражданите" с 8%.

Във Варна настоящият кмет на града Иван Портних събира 52,3% от вота според данните от Exit Poll, но дали със сигурност ще спечели изборите на първи тур ще стане ясно вероятно след резултатите от паралелното преброяване. След него се нарежда Костадин Костадинов от "Възраждане" с 15,2% и кандидата на БСП Анелия Клисарова 13,5%.

В Пловдив със сигурност ще има балотаж, като на първи тур печели кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров с 34,7%. За второто място на балотажа се борят Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" с 19,7% и Славчо Атанасов от НФСБ и ВМРО с 15,2%. На четвърто място остава кандидатът на БСП в града под тепетата Николай Радев със 7,9%.

Резултатите от Exit Poll-а на "Gallup International" сочат още, че ГЕРБ ще има мнозинство в общинския съвет в Бургас, където партията на Бойко Борисов взима 50,8% от гласовете. Следва партия "Средна европейска класа" с 10,6%, БСП с 10,3% и Движение "България на гражданите" с 9,2%.

Във Варна ГЕРБ също е първа политическа сила в общински съвет с 39% от вота на жителите на морската столица. Следва БСП 13,9% и "Възраждане" с 10,2%.

В Пловдив ГЕРБ събира 30,9% от вота на отишлите до урните в изборите за общински съвет. Следва "Съюз за Пловдив" със 17,3%, НФСБ и ВМРО с 9,9% и БСП с 8,4%.

Снимка: Facebook

Харесайте страница ни във Facebook ТУК