Музеите отварят врати за ученици на 28 октомври

Денят след изборите е неучебен, но присъствен

25.10.2019 | 18:35 Редактор: Стефанка Митева
Музеите отварят врати за ученици на 28 октомври

Музеите в страната ще бъдат отворени за организирани ученически посещения на 28 октомври, който заради местните избори е обявен за неучебен, но присъствен ден.  Част от тях ще бъдат със свободен вход, а в други таксите ще бъдат минимални, съобщиха от Министерството на образованието.

В деня след първия тур на вота учениците ще могат да разгледат безплатно музеите и Ботаническата градина към Българската академия на науките, както и институтите ѝ.

В понеделник директорите на училищата ще могат да организират за учениците спортни прояви, дейности по интереси, посещения на музеи, галерии, театри или други културни институции, както и срещи с фирми и предприятия с цел кариерно ориентиране на децата.

Директорите имат право да изберат да се провежда и нормален учебен процес.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че няма нормативно основание, което да казва, че денят след изборите трябва да бъде задължително неучебен, пише БНР.

"Решението, което предлагаме на директорите да вземат, да намерят най-добрата организация за училище, е добра възможност учениците да излязат от класните стаи и да посетят музеи и изложби, както и да посетят различни предприятия, с оглед на кариерно ориентиране", уточни тя. Най-честите проблеми са с подаването на данни, свързани с плащането на градска такса.

Снимка: Facebook

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК