Над 300 кг колбаси с опасна бактерия са били изтеглени от българския пазар

В определени количества бактерията може да причини по-леки инфекции на отделителната система

18.10.2019 | 19:32 Редактор: Ралица Братанова

366 килограма колбаси с наличие на опасната бактерия листерия са пуснати на българския пазар. Те са открити само в една хранителна верига. 

Няколко дни след това наличие на бактерията е открито и в пушена скумрия. И двата продукта вече са изтеглени от търговката мрежа в цялата страна, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните за Bulgaria On Air.

Заразените колбаси са внос от Германия. Количеството, иззето от търговката верига вече е унищожено, но 300 кг. са достигнали до хората и вероятно са консумирани от тях. 

В сайта на Агенцията по безопасност на храните са публикували информация за опасността, която грози потребителите. Хората могат да върнат закупения продукт на мястото, от което е взет.

От агенцията съобщиха, че при тях няма постъпили сигнали от хора, които са заразени. Ако сте консумирали от заразения салам, не е задължително да сте се заразили. 

Листерия бе открита и в пушена скумрия, която е производство на румънска фирма. Тя е разпространена в няколко търговски вериги в страната. Открита е чрез взета проба. 

В определени количества бактерията може да причини по-леки инфекции на отделителната система, пневмонии, или по-тежки, като някои от състоянията са животозастрашаващи като менингит.

Според експертите ситуацията у нас не е извънредна, но бактерията не бива да се подценява. В рамките на ЕС листерията се открива няколко пъти в месеца. Около 200 човека годишно губят живота си. 

Вижте още в репортажа на Боряна Благоева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК