Кариерата на Боби Михайлов: Белязана от успехи и скандали

Той е най-успешният вратар в историята на българския футбол

16.10.2019 | 06:59 Редактор: Василена Василева

Борислав Михайлов - някогашният вратар и капитан на националния отбор е начело на футбола ни от 14 години, в които България не се е класирала на голямо първенство.

Той е най-успешният вратар в историята на българския футбол. Избран за Футболист № 1 на България през 1986 г. Полуфиналист от Световното първенство през 1994 г. в САЩ. Избран е за президент на БФС през 2005 година, след 5 години, прекарани в ръководството на Централата. 

В момента тече 4-ият му пореден мандат. През 2011 г. беше избран за член на Изпълкома на УЕФА, по времето, когато структурите оглавяваше Мишел Платини. 

Борислав Михайлов стана първият българин на този пост. Загуби го в началото на тази година, след като не събра достатъчно гласове на конгреса на Европейската футболна централа. 

Междувременно българският национален отбор от 14 години не е участвал в голям форум. А вече цяла година няма победа. 

Срещу Англия загубата с 0:6 беше най-изразителната на наш терен в историята. Нито един специалист не се задържа на треньорския пост в представителния тим. 

Сега дойде редът на Красимир Балъков. В последните години националният отбор е губил от всички балкански страни - Хърватия, Сърбия, Румъния, Турция, Гърция, a не успя да победи и Босна, Албания, Черна гора и Косово. 

В последните години Борислав Михайлов рядко коментира изявите на представителния тим. Появява се там предимно по други поводи. 

В понеделник вечер Борислав Михайлов не остана до края на двубоя с Англия. Дни по-рано изпрати официално писмо до генералния секретар на УЕФА, в което строго порица "поредните тенденциозни коментари от страна на футболисти на английския национален отбор". 

Преди двубоя селекционерът Красимир Балъков обясни, че по българските стадиони няма проблеми с расизма. 
Правилникът на УЕФА забранява категорично държавна намеса в кадровата политика на местните футболни федерации, като санкциите са изваждане на клубовете и националните отбори от всички международни първенства и турнири. 

Репортаж на Ива Григорова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК