За 12 г. бездомните кучета в София намалели от 11 000 на 3 600 

Явор Гечев: Има законодателство, но то не се прилага

08.10.2019 | 11:26 Редактор: Ивет Арабова
За 12 г. бездомните кучета в София намалели от 11 000 на 3 600 

"Бездомните кучета в София намаляват, а тенденцията вече над 10 години е трайна. В столицата като цяло намаляват безстопанствените животни", каза Явор Гечев от фондацията за защита на животните "Четири лапи", цитиран от "Фокус" .

Той отбеляза, че ако през 2007 година броят на бездомните животни е бил е над 11 000, в момента е под 3 600. Явор Гечев допълни, че Столичната община работи добре в тази посока и има добри резултати, но картината в останалите градове на страната е различна.

"Има общини отличници, които от години са решили проблема, спазвайки текущото законодателство. Такива са Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе. Но има и други общини, които се борят, хвърлят много средства и усилия в решаване на проблема с безстопанствените животни, но не могат да се справят заради това, че са островчета, в които се случва нещо, за разлика от съседното огромно море на неслучващото се и в крайна сметка те са отново жертви. Такива са общини като Шумен и Добрич. Но като цяло общата картина в страната е, че не се работи. Повече от десет години има законодателство, което дава ясна насока как трябва да се реши този проблем, какво трябва да се направи, за да няма безстопанствени животни, но това законодателство не се прилага", обясни Гечев.

Той допълни, че се наблюдава положителна тенденция по отношение на осиновяването на безстопанствени животни, като от началото на годината вече са осиновени над 100 бездомни кучета и котки само чрез организацията.

Снимка: Helpbook, Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК