България сред държавите с най-много положен извънреден труд

Какви са възможностите за злоупотреби?

07.10.2019 | 18:35 Редактор: Юлия Христова

България продължава да е сред страните в ЕС с най-голямо количество положен извънреден труд. В това число и нощен. Според изследване на Еврофонд новите държави-членки, в това число и българските служители, работят близо три пълни работни седмици на година повече от тези в "старите" държави членки. 

Според синдикатите, това че някои държави от Европейския съюз са изпреварили България през последните 3 години по количество заработени часове, може и да не е толкова добра новина. У нас това продължава да бъде проблем. 

Възможност за широки злоупотреби дава сумираното изчисляване на работното време, твърдят синдикатите.

Ясна регламентация на работното време, ограничаването на сумираното му изчисляване и паралелно с това увеличение на доплащането за извънреден труд, това са стъпките към намаляване на количеството извънреден труд. 

Колективното договаряне играе важна роля при определянето на продължителността на работното време в много държави членки. Според Българската стопанска камара обаче е трудно да се правят такива сравнения. Те допълват, че данните за обичайното седмично работно време не взимат предвид фактори като извънреден труд, дължина на годишен или други форми на отпуск, използване на гъвкави форми на организация на работното време. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК