Нови обещания за повече пари за здравните работници

Хиляди протестираха пред МС и блокираха движението в центъра

07.10.2019 | 13:12 Редактор: Тодор Петров

Хиляди здравни специалисти протестираха пред сградата на Министерския съвет в София с искане за достойно заплащане на труда им и по-добри условия. Те блокираха движението в центъра на столицата. 

Демонстрантите настояват за 900 лева стартова заплата в общинските болници, 950 лева в университетските болници и 1100-1200 лева стартово възнаграждение за лекарите.

"Държавата трябва да помисли как да бъде конкурентоспособна на медицинските работници с качества, които Европа отдавна е признала. Може да се помисли за социални придобивки, има безкрайно много решения", сподели протестиращата Дияна Петрова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Ако някой си мисли, че в България може да се живее с 600 лева заплата, нека да опита. Нашите заплати за висококвалифициран труд се съпоставят със заплати за нискоквалифициран труд. Младите кадри все повече не избират нашите професии", коментира друга протестираща - Райна Бояджиева.

От Българския лекарски съюз и част от медицинските сестри, които протестират пред парламента, се разграничиха от днешния протест, определяйки го като бутафорен.

Междувременно приключи срещата на КНСБ с вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев. На срещата синдикатите представиха декларация с основни искания. Бе уважено искането им в Бюджет 2020 да се предвидят повече средства за здравеопазване. 

Кирил Ананиев обяви, че са обещани над 200 млн. лева за Здравната каса, като поне 50% от тях ще отидат за заплати на здравните работници. От КНСБ обаче настояват те да са поне 70%.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази частично задоволство от предложението на Ананиев. 

Харесайте страница ни във Facebook ТУК