Започна ловният сезон за диви прасета, мерките за сигурност са засилени

Ловът ще бъде разрешен три дни седмично

05.10.2019 | 15:53 Редактор: Василена Василева

Със засилени проверки в цялата страна започна ловният сезон. От МВР са затегнали мерките за сигурност, за да се избегнат инциденти с огнестрелни оръжия. 

По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от Африканска чума по свинете. 

Ловците в Приморско обаче се оплакаха, че ще ловуват само два дни, а не разрешените три дни, защото заповедта закъсняла.

Ловът на дава свиня в Приморско и Карнобат започна със задължителен инструктаж. С пръскачки задължително бяха обработени облеклото, обувките, пушките, както и автомобилите на ловните дружинки. 

Преди да започне лова последва проверка за алкохол.

Преди дни в района на Царево беше открито мъртво диво прасе заразено с африканска чума. Затова в района на съседното ловно стопанство в Приморско мерките са затегнати. Въпреки това паднаха редица ограничения. 

Забранената зона от 200 кв. км се намалява на 3 кв. километра. 

Държавните ловни стопанства ще изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстреляна дива свиня при индивидуален лов.

Снимка: Pixabay

Репортаж на Стиляна Георгиева и оператора Илиан Раданов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК