Ананиев: 86 млн. лева ще влязат в болничните бюджети до края на годината

Вдигат цените на над 120 клинични пътеки от 10% до 30%

04.10.2019 | 16:20 Редактор: Ралица Братанова

Премиерът Бойко Борисов се срещна със здравния министър Кирил Ананиев и представители на Здравната каса на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Причината е недоволството на медицинските сестри, след като стана ясно, че средствата за увеличение на заплатите им са били намалени от 50 на 6 млн. лева.

"През цялото време ние сме искали наистина да помогнем на медицинските сестри поради това, че заплатите им са ниски. Министерският съвет реши да отпусне до 50 млн. лв. допълнително, които да минат през Наредба 3. Събрахме необходимата информация от лечебните заведения и се установи, че за да бъде допустима държавната помощ, могат да се предоставят само 6 млн. лева", обясни Ананиев.

Решението, което е взето на срещата, е да се увеличат цените на клиничните пътеки през бюджета на НЗОК. 

"Взехме решение да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим необходимия ресурс. То е свързано не само с това, че трябва да се осигурят тези средства, но и поради факта, че много от клиничните пътеки бяха недооценени и на много по-ниска стойност", уточни Ананиев.

Стана ясно, че увеличението на клиничните пътеки ще бъде между 10 и 30 процента.

Ананиев бе категоричен, че ресурсът от 86 млн. лева ще бъде осигурен и заплатите на медицинските сестри ще бъдат увеличени.

Той посочи, че на някои места желаното от тях възнаграждение е вече достигнато, а на други места не е заради дейността в самата болница

"Ресурсът ще бъде предоставен. Болниците трябва да организират така своята работа, да заработят необходимия ресурс, че да увеличат своите заплати", заяви той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК