Борисов: Трети сме по брой артефакти в Европа

Премиерът се срещна с принцесата на Йордания Дана Фирас

01.10.2019 | 14:50 Редактор: Ралица Братанова
Борисов: Трети сме по брой артефакти в Европа

"Страната ни е с изключителен туристически потенциал и е трета по брой артефакти в Европа след Гърция и Италия", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с принцесата на Йордания - Нейно кралско височество Дана Фирас, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Принцеса Фирас е посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на най-старата национална неправителствена организация в областта на опазването и съхраняването на наследството на Йордания.

Фокус на разговора бе развитието на културно-историческия туризъм, както и на програми за внедряване на обучението за съхранение на културното наследство от най-ранна възраст.

"Йордания е изключително важен и желан партньор за България. Ние оценяваме ролята и влиянието на Кралството в регионален и глобален план затова целта пред България е да развиваме взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за двете страни", посочи премиерът.

В рамките на посещението на принцеса Дана Фирас у нас бе договорено да стартира пилотна инициатива за обучение на подрастващите в съхранение и опазване на културното наследство.

За целите на инициативата бе договорено подписването на Меморандум за сътрудничество между Министерство на туризма на България и "Петра Нешанъл Тръст".

"Обезпечаваме възможностите за мащабни археологически дейности на учените не само защото сме убедени, че съхранението на културно-историческото наследство е залог за устойчиво развитие, а защото приемаме, че ангажиментът ни към него е равнозначен на отношението ни към бъдещите поколения", каза още премиерът Борисов пред принцеса Дана Фирас.

Снимка: Министерски съвет

Харесайте страница ни във Facebook ТУК