Мария Габриел в ЕП: Трябва да създадем нов Европейски съвет на иновациите

Еврокомисарят ни заяви, че ще остане вярна на подхода хората да са в центъра на политиките

30.09.2019 | 21:45 Редактор: Ралица Братанова

Започна изслушването на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел в Европарламента. Тя е сред първите трима, предложени за новата Европейска комисия, които ще отговарят на въпроси на евродепутати. 

За нея е предвиден ресор "Иновации и младеж", което означава, че тя ще отговаря на въпросите на две комисии в Европарламента - тази по "Образование и култура", и Комисията по индустрия, изследвания и енергетика.

"Радвам се, че много от инициативите ми от предишния ми ресор, с този ще могат да постигнат нови измерения. Ще разчитам на вас да бъдем съмишленици в целта да постигнем ниво, което да бъде на висотата на очакванията на младите хора", заяви Мария Габриел във встъпителните си думи.

Тя беше категорична, че ще остане вярна на подхода хората да са в центъра на политиките.

"Трябва да създадем един нов Европейски съвет на иновациите, който да допълва Европейския институт за иновации и технологии. Трябва да променим принципите на разширяване и споделяне. Има разпокъсаност при научните изследвания и иновациите. Понякога сме затворени в порочния кръг на не много добри инвестиции, както и изтичане на мозъци. Но има окуражаващи тенденции. Постепенно тази разпокъсаност намалява”, допълни Габриел. 

Еврокомисарят ни подчерта, че основните предизвикателства според нея са Европа да запази световна водеща роля в науката.

"Имаме отличен пример със Съвместния изследователски център, но има парадокс - за да е Европа водеща в знанията, рамковата програма за научни изследвания трябва да е също толкова отворена", коментира Мария Габриел.

А Унгария ще предложи дипломата Оливер Вархели за свой еврокомисар за следващите 5 години, след като Европейският парламент не допусна бившия унгарски правосъден министър Ласло Трочани заради конфликт на интереси.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК