Какво да очакваме от зимния сезон в Банско?

Курортното градче разполага с над 75 километра трасета за ски спортове

30.09.2019 | 15:03 Редактор: Тодор Петров
Какво да очакваме от зимния сезон в Банско?

Новият ски сезон в Банско ще бъде открит официално през декември 2019 година. В последните шест години градчето непрекъснато е отличавано като курорт номер 1 за зимни спортове у нас и цяла Югоизточна Европа. Тук е и най-подходящото място да прекарате вашите празници и почивни дни тази година. По традиция празничното посрещане на новата туристическа година ще се случи на централния площад "Никола Вапцаров" в сърцето на града, както и на т. нар. Бъндеришка поляна, която винаги е средище на зимните забавления.

Отскоро посетителите на Банско могат да се насладят и на новата триметрова скулптура – подарък за града, която беше специално изработена по време на тазгодишното издание на "Банско Джаз Фест". Скулптурата бе изкована от желязо собственоръчно от „Айрън Брадърс“ и едни от най-добрите майстори ковачи в света в открито ателие в центъра на града, след което беше поставена между сградата на Община Банско и Народно читалище „Никола Вапцаров“. Фигурата с размер три метра и половина и има формата на камертон. Също така в града наскоро беше издигнат и слънчев часовник, който бе поставен в началото на ул. „Гоце Делчев“ в централната част. Творбата също бе изкована от желязо в рамките на същата инициатива и ще допринесе към списъка с културните забележителности в Банско.

Коледните светлини ще блеснат вечерта на 5 декември, но някои може би няма да чакат зимните празници и големия сняг за ски спортове, а ще пристигнат в Банско още през месец ноември, за да присъстват на тазгодишния Международен фестивал на планинарските филми. Предстоящото издание ще бъде 19-о поред за фестивала и ще се проведе между 20 и 24 ноември. В програмата са събрани 100-те най-добри заглавия от 35 страни. По традиция събитието ще включва и редица изложби, уъркшопи и представяния на книги, както и специална детска програма за най-малките зрители. За фестивала ще се съберат в Банско редица прочути алпинисти и знаменитости в екстремните зимни спортове, за да споделят емоцията на планинарството с нас.

Банско разполага с над 75 километра трасета за ски спортове, като голяма част от тях са оборудвани за изкуствен сняг. Най-високите точки на зимния курортен комплекс на Банско са свързани с града посредством няколкокилометров осветен път с оборудване за изкуствен сняг. В града има няколко седалкови лифта и един кабинков лифт, наречен „Гондолата“.

На 26 декември 2019 година в читалището „Димитър Благоев“ в Добринище ще се проведе празничен концерт. Градчето се намира само на шест километра от Банско и до него се стига за около 10 минути с автомобил или с удобен автобус. Добринище си има и свой седалков лифт, благодарение на който можете да се насладите на чудесните планински гледки от местността. Можете да посетите градчето и във вечерите между 28 и 30 декември, които ще бъдат специално посветени на една голяма кулинарна любов в региона: традиционната капама.

Вечерта на последния ден от декември по случай настъпването на 2020 година в центъра на Банско ще се изнесе концерт за жителите и гостите на градчето. А догодина в края на януари / 25 и 26.01./ в Банско ще се проведе новото издание на Световното за жени  по ски алпийски дисциплини. Организира  го  Българската ски федерация. Това е първият път, когато световноизвестният български зимен курорт  ще бъде домакин на тази световна купа.

В последните години Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм. Хора от цялата страна и от света пристигат тук, за да споделят емоцията на спорта, близостта на природата и комфорта. Курортът предоставя голямо многообразие от семейни хотели, хотелски и апартхотел комплекси, като в последните няколко сезона е все по-засилено търсенето на четири- и петзвездни хотели, спа комплекси и здравословен туризъм.

В луксозния апартхотел „Лъки Банско СПА & Релакс“ вече можете да направите резервация за своите незабравими ваканционни дни в най-добрия зимен курорт на Балканския полуостров.